បោះពុម្ព

មេរោគ​ផ្តាសាយ​បក្សី​ថ្មី "​ដែលមាន​កំរិតជាតិពុល​ខ្ពស់​"

​យោងតាម​របាយការណ៍​ព័ត៌មាន​រដ្ឋ​ បាន​ឲ្យ​ដឹងថា ពូជ​មេរោគ​ផ្តាសាយ​បក្សី​ដែលមាន​កំរិតជាតិពុល​ខ្ពស់​ដ៏​គ្រោះថ្នាក់​មួយ​បាន ​កើតឡើង​នៅ​វៀតណាម ហើយ​កំពុងតែ​រីក​រាលដាល​យ៉ាង​លឿន ។

​យោងតាម​ ក្រុមមន្ត្រី​កសិកម្ម ពូជ​មេរោគ​នេះ​ទំនង​ជាការ​ប្រែ​រូបធាតុ​នៃ​មេរោគ H5H1 ដែល​ឆ្លង​រាលដាល​ទៅ​ពពួក​ប​សុ​បក្សី​ជាច្រើន​របស់​ប្រទេស​នេះ​កាលពី​ ឆ្នាំមុន ដោយ​បង្ខំ​ឲ្យ​មានការ​សម្លាប់​បក្សី​ទ្រង់ទ្រាយ​ធំ​នៅ​តំបន់​ដែល​រង​ ការប៉ះពាល់ ។​

​យោងតាម​របាយការណ៍​កាលពី​ថ្ងៃ​ព្រហស្បតិ៍​ក្នុង​កាសែត ​អន​ឡាញ VietnamNet អនុរដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួងកសិកម្ម និង អភិវឌ្ឍន៍ជនបទ លោក ដៀប គី​ញ តាន បាន​និយាយថា មេរោគ​ថ្មី​នេះ "​កំពុងតែ​រាតត្បាត​យ៉ាង​លឿន ហើយ​នេះ​គឺជា​ក្តីកង្វល់​ដ៏​ធំ​របស់​រដ្ឋាភិបាល​" ។​
​ក្រុម​ អ្នកជំនាញ​ដែល​គេ​ដកស្រង់​សម្តី​ក្នុង​កាសែត​បាន​និយាយថា មេរោគ​ថ្មី​នេះ​បាន​ផ្ទុះឡើង​ក្នុង​ខែកក្កដា និង បាន​រីក​រាលដាល​ទូទាំង​តំបន់​ភាគ​កណ្តាល និង ខាងជើង​វៀតណាម​កាលពី​ខែសីហា ។ នាយកដ្ឋាន​សុខភាព​សត្វពាហនៈ​បាន​និយាយថា ការផ្ទុះ​រាតត្បាត​នៃ​ជម្ងឺ​នេះ​ត្រូវគេ​រកឃើញ​នៅក្នុង​ខេត្ត​ចំនួន​ ប្រាំមួយ​មកទល់ពេលនេះ ហើយ​បក្សី​ចំនួន​ជាង ១៨០.០០០ ក្បាល​ត្រូវបាន​សម្លាប់ ។
បោះពុម្ព

តើ​ប្រជាពលរដ្ឋ​ខ្មែរ ត្រូវធ្វើ​អ្វីខ្លះ ក្នុង​ថ្ងៃ​ទាំងបី នៃ​ថ្ងៃ​ចូលឆ្នាំ?

ប្រជាពលរដ្ឋ​ខ្មែរ ប្រារព្ធ​ពី​ធី​ចូលឆ្នាំថ្មី ដែល​បច្ចុប្បន្ន​កំណត់​យក​បី​ថ្ងៃ ដោយ​ថ្ងៃនីមួយៗ ធ្វើ​ទៅតាម​ទំនៀមទម្លាប់ ពី​ដូនតា​តរៀងមក ជាក់ស្តែង​តាម​សៀវភៅ អរិយធម៌​ខ្មែរ រៀបរៀង ដោយ លោក សូរ មុយ​ឃៀង លោក ទិ​ត សៀង និង​លោក ជា​ឈិន បាន​រៀបរាប់ថា ៖

ថ្ងៃទី១ ៖ ពេលព្រឹក គេ​យក​ចង្ហាន់​ទៅ​ប្រគេន​ព្រះសង្ឃ​នៅ​វត្ត ។ ពេល​ល្ងាច​គេ​នាំគ្នា​ជញ្ជូន​ខ្សាច់​សាង​វាលុកចេតិយ(ឬ​ពាលុកចេតិយ ចេតិយ​សាង​អំពី​ខ្យា​ច់)នៅ​ជុំវិញ​ព្រះវិហារ រឺ​នៅ​ជុំវិញ​ដើម​ពោធិ៍ ណាមួយ​នៅក្នុង​វត្ត​នោះ ។ នៅពេល​ព្រលប់​គេ​ប្រគេន​ភេសជ្ជៈ​ដល់​ព្រះសង្ឃ និមន្ត​លោក​ចំរើន ព្រះ​បរិត្ត និង​សម្តែង​ធម្មទេសនា ។

ថ្ងៃទី២ ៖  កូនចៅ ជូន​សម្លៀកបំពាក់ នំចំណី លុយកាក់​ដល់​អ្នកមាន​គុណ មាន​ឪពុកម្តាយ ជីដូន​ជីតា​ជាដើម ។ ជួនកាល​គេ​ធ្វើ​ទាន ដល់​មនុស្ស​បម្រើ រឺ​អ្នកក្រីក្រ​ទៀតផង ។ ពេល​រសៀល​គេ​នាំគ្នា​ទៅ​ពូន​ភ្នំខ្សាច់​ទៀត ហើយ​សូត្រធម៌​អធិដ្ឋាន​ភ្នំខ្សាច់​ដែល​គេ​សន្ម​ត់​ទុកដូចជា​ចូឡាមណី ចេតិយ ហើយ​និមន្ត​ព្រះសង្ឃ​បង្សុកូល​ចេតិយ​បញ្ជូន​មគ្គផល​ដល់​វិញ្ញាណក្ខន្ធ​បង ឬ ប្អូន​ដែល​បាន​ស្លាប់ទៅ ។

បោះពុម្ព

ការ​បរិភោគ​ត្រី និង​ខ្យងឆៅ​បង្កឲ្យ​ឆ្លងជំងឺ​ព្រូន​ពីរប្រភេទ​ដែល​បណ្តាល​ឲ្យ​ប្រជាជន​ស្លាប់​បាន

ការអង្កេត​ថ្មីៗ​នេះបាន​រកឃើញ​ថា ជំងឺ​ព្រូន​អង្គីលីស និង​ជំងឺព្រូន​ក្នុងថ្លើម​ឆ្លងតា​ម​រយៈការ​បរិភោគ​ត្រី និង​ខ្យងឆៅ​ចំអិន​មិនបាន​ល្អ ហើយ​វាបាន​ក្លាយ​ជា​បញ្ហាសុខភាព​សាធារណៈ​ដ៏​ចំបង​នៅ​កម្ពុជា។

លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត ច ម៉េងចួ នាយក​មជ្ឈមណ្ឌល​ជាតិ​ប្រយុទ្ឋ​នឹងជំងឺ​គ្រុនចាញ់ ប៉ារ៉ាស៊ីត​​សាស្រ្ត និង​បាណក​សាស្រ្ត នៃ​ក្រសួង​សុខាភិបាល​បានមាន​ប្រសាសន៍​ឲ្យដឹង​កាលពី​ចុងសប្តាហ៍​មុនថា តាមរយៈ​ការ​សិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​ថ្មីៗនេះ​បាន​បង្ហាញ​ថា ជំងឺព្រូន​ទាំងពីរ​ប្រភេទនេះ​ឆ្លង​តាម​រយៈ​ការ​បរិភោគ​ត្រីឆៅ និង​ខ្យងឆៅ​ឬ​ចំអិន​មិនបាន​ល្អ។ ជំងឺព្រូន​អង្គីលីស​មិន​ត្រឹមតែ​ជាជំងឺ​ដង្កូ​វព្រូន​ដែល​ឆ្លងបាន​តាមរយៈ​ ដីប៉ុណ្ណោះ​ទេ វា​ក៏អាច​ធ្វើការ​ចំលង​ដោយ​ខ្លួនឯង​នៅក្នុង​ខ្លួន​មនុស្ស​ផងដែរ ដែលនេះ​ជាមូលហេតុ​នាំឲ្យ​ឈាន​ដល់ការ​ស្លាប់ ចំពោះ​អ្នកមាន​ប្រព័ន្ឋ​ការពារ​ខ្លួនខ្សោយ​។ លោក​បន្តថា ចំណែក​ព្រូន​ក្នុងថ្លើម​នឹងអាច​បង្កឲ្យ​កើត​មហារីក​ថ្លើម ប្រសិនបើ​ទម្លាប់​នៃការ​បរិ​ភោគ​ត្រីឆៅ​ជាប្រចាំ ចំពោះត្រី​ដែល​ផ្ទុកនូវ​ពពួក​ពងប៉ារ៉ា​ស៊ីត។

បោះពុម្ព

​វិធី​ទុក​ស៊ុត​ប្រៃ​ឲ្យ​បានយូរ​

បើ​អ្នក​ចូលចិត្ត​បរិភោគ​ស៊ុត​ត្រាំ​ប្រៃ ហើយ​ចង់​រក្សាទុក​ឲ្យ​បានយូរ​ថ្ងៃនោះ ជា​រឿង​ចាំបាច់​បំផុត​។ ក្រៅពី​ការ​ទុក​ស៊ុត​មិន​ងាយ​ឲ្យ​ខូច​ហើយ ការរក្សា​រសជាតិ របស់​វា គឺ​សំខាន់​ខ្លាំងណាស់​។​

​ ​ស៊ុត​ប្រៃ​ត្រាំ ដែល​គេ​តែងតែ​នឹកឃើញ​ដល់​រសជាតិ​របស់​វា គឺ​ប្រភេទ​ស៊ុត ដែល​មិន​ត្រាំ​ប្រៃ​ខ្លាំង ហើយ​យកមក​ចៀន​បរិភោគ​មាន​រសជាតិ​ឆ្ញា​ញ់​មិនធម្មតា​។ ក្រៅពីនេះ ស៊ុត​ដែល​ត្រាំ​ប្រៃ ហើយ​បើ​បាន​ស្ងោរ​ឆ្អិន​បរិភោគ​ជាមួយ បបរស ក៏ មាន​រសជាតិ​ឆ្ញា​ញ់​ពិបាក​ភ្លេច​ផងដែរ​។​

​ ​ចំពោះ​វិធី​ទុក​ស៊ុត​ប្រៃ​ឲ្យ​បានយូរ​នោះ មិន​ពិបាក​ទេ គ្រាន់តែ​ឲ្យ​អ្នក​ដាក់​ទឹក សាច់ជូរ​ ចូល​បន្តិចបន្តួច​ក្នុ​ទឹក​ដែល​ប្រើ​ស្ងោរ​ស៊ុត​នោះ​។

ការដាក់​សាច់ជូរ ក្រៅពី ជួយ​ឲ្យ​ស៊ុត​ស​ល្អ​ហើយ នៅ​ជួយ​ឲ្យ​ស៊ុតមាន​រសជាតិ​ឆ្ញា​ញ់​ទៀតផង​៕

បោះពុម្ព

១០​យ៉ាង​ធ្វើ​ឲ្យ​យើង​លេចធ្លោ​ជាងគេ​ក្នុង​កន្លែងធ្វើការ​

សម្រាប់​បុរសស្រ្តី​នៅក្នុង​កន្លែងធ្វើការ ការប្រណាំង​ប្រជែង​គ្នា​នៅក្នុង​កន្លែងធ្វើការ មិនមែន​ដើម្បី​ខំប្រឹង​ធ្វើ​ឲ្យ​ការងារ​បាន​ប្រសើរឡើង​នោះទេ តែ​ភាគច្រើន​យើង​ប្រកួត​គ្នាប្រជែង​គ្នា​នៅក្នុង​កន្លែងធ្វើការ ដើម្បី​បង្ហាញ ឬ​ចង់​ឲ្យ​មានការ​ចាប់អារម្មណ៍​ពី​អ្នកធ្វើការ​ដូចគ្នា ឬ​ពី​អ្នកចាត់ការ តាមរយៈ​អ្វីដែល​យើង​បានធ្វើ​រួចហើយ​។ អ្នកធ្វើការ​តែងតែ​គិតថា ការធ្វើ​ឲ្យ​ខ្លួនឯង​លេចធ្លោ​ជាងគេ​នៅក្នុង​កន្លែងធ្វើការ គឺជា​រឿង​មួយ​សំខាន់​ណាស់ ព្រោះ​វា​មាន​ទាក់ទង​ដល់​ការឡើង​ឋានៈ ឡើង​ប្រាក់ខែ ទទួលបាន​ការងារ​ល្អ​សម្រាប់ធ្វើ និង​ទទួលបាន​នូវ​ការគោរព​ក្នុង​កន្លែង​ដែល​យើង​ធ្វើការ​។​

​ ​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​មក​ធ្វើការ​ដើម្បី​បង្គ្រប់​ម៉ោង មិនបាន​ដាក់ចិត្ត​ដាក់​កាយ​ជួយ​ធ្វើ​ឲ្យ​ក្រុមហ៊ុន​ប្រសើរឡើង ដោយ​ការ​ខំប្រឹងប្រែង​ចំពោះ​ការងារ ឬ​យកចិត្តទុកដាក់​ជាមួយ​អ្វីដែល​ត្រូវធ្វើ អ្នកធ្វើការ​ប្រភេទ​នេះ មិនត្រូវ​បាន​គេ​រាប់​ថា ជា​សរសៃឈាម​មួយ​របស់​ក្រុមហ៊ុន​នោះឡើយ ព្រោះ​អ្នកធ្វើការ​បែបនេះ គ្រាន់តែ​ជា​អ្នកធ្វើការ​ក្នុង​ក្រុម​សាមញ្ញ​មួយ មិន​អើពើ​ចំពោះ​អ្វី​ទាំងអស់​ដែលជា​ផ្នែក​របស់​ក្រុមហ៊ុន​។​ ​ ​ការយក​ទឹកចិត្ត​ផ្ទាល់​របស់ខ្លួន​មក​បូក​បញ្ចូល​ជាមួយ​ការងារ​របស់​កន្លែង ដែល​យើង​ធ្វើការ​អាចធ្វើ​ឲ្យ​យើង​រក្សាបាន​នូវ​ការងារ​នោះ និង​បាន​ស្ថិតនៅក្នុង​ក្រសែភ្នែក​របស់​ក្រុមហ៊ុន និង​អ្នកចាត់ការ​ជានិច្ច​។​

ចំណេះដឹង និងសុខភាពផ្សេងៗ...